Casa ”transparentă” cu pereți din sticlă din Stockholm

Posted on

O casă în mijlocul naturii, unde poți admira în voie cum soarele intră și iese din mare? Pare un vis, dar se poate! Iar proprietatea Villa Kymmendö din arhipelagul Stockholm a devenit realitate pentru o familie cu 5 membri. Casa de vară cu pereți din sticlă se află în mijlocul unei insule private, pe un deal,  înconjurată de pini, pietre și apa mării. Proiectată de Jorden Arkitekter, clădirea pare că plutește deasupra solului. 

Transparență deplină cu ajutorul pereților din sticlă

După multe schițe și un proces lung de aprobare, conceptul pentru Villa Kymmendö s-a rezumat la crearea unui pavilion orientat spre nord-sud, cu un subsol parțial. Două caneluri înalte de zece metri reunesc un vitraj continuu de circa 230 de metri pătrați, într-un spațiu de locuit.

Podeaua, cu o lungime de 36 metri, funcționează de asemenea ca o terasă cu o vedere neîntreruptă la mare.

Acoperișul, o construcție din lemn stratificat, este susținut pe laturile lungi de șapte piloni din oțel, iar doi stâlpi externi susțin acoperișul terasei. Observând structura portantă, sticla și profilele din aluminiu de la Schüco ASS 50 împart estetic spațiul. Unitățile fixe și mobile, de 2,45 metri se alternează una cu cealaltă, iar fiecare pereche corespunde distanței dintre stâlpi, care este ascunsă din exterior de construcția cadru a clădirii. 

Jordens Arkitekter și-a limitat alegerea materialelor pentru construcție la  lemn, piatră și sticlă. A folosit piatra Gotland de gresie pentru acoperire suprafețele de lucru și pentru bucătărie, precum și pentru suprafețele de baie. Cele două corpuri de mobilier încorporate din podea până în tavan sunt realizate din lemn solid de Oregon.

În blocul central existră patru dormitoare – paturile sunt pe două nivele și, precum biroul, dulapurile sunt proiectate ca piese de mobilier încorporate. Baia și scările de pe partea opusă formează o altă unitate, care se deschide spre depozitul de utilități, spălătorie și camera de relaxare din subsol.

Separat printr-o ușă și un perete din sticlă despărțitor, zona părinților găzduiește un dormitor, o garderobă și o baie.

Cu fața spre sud, living-ul de aproximativ 80 de metri pătrați, șemineul și zona de gătit au o deschidere amplă. Cu sistemul de glisare Schüco și suprafața mare vitrată, spațiul poate fi continuat pe terasă. Cadrele încorporate  în podea și tavan garantează cea mai mare transparență posibilă. 

pereți din sticlă

Sticla pentru mai multă apropiere de natură

În ceea ce privește abordarea conceptuală, Villa Kymmendö contrastează cu construcțiie tradiționale din  arhipelagul Stockholm. În locul unui acoperiș standard, Jordens Arkitekter a optat pentru un acoperiș plat, iar în locul unei fațade din lemn colorat, a folosit un stil arhitectural care, literalmente, „iese în evidență”. Pentru Johnny Andersson, care a condus proiectul împreună cu Karin Löfgren, „casa și natura se prezintă pe ele însele”.

Structural, clădirea are o apariție ușoară și plutitoare; detașată de pământ, nu intenționează să atingă în mod natural mediul înconjurător. În același timp, granițele sunt estompate de fațada vitrată. Această juxtapunere de culoare este în concordanță cu contrastul dintre copaci și rocile din împrejurimi.

Villa Kymmendö invită în mod inevitabil la comparații cu Casa Farnsworth de Mies van der Rohe. Plăcile console (deși nu suporturi interne), mobilierul abordat și chiar perdelele sunt similare cu celebrul arhetip. La Jordens Arkitekter fiecare conexiune, fiecare suprafață și fiecare detaliu sunt concepute cu grijă. Vila Kymmendö nu are aproape nicio instalație vizibilă de elemente suplimentare; aceasta, este, de asemenea, o practică arhitecturală suedeză bazată în mod clar pe limbajul simplu al  Casei Farnsworth.

Credit photo: www.houzz.se

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.